Se till att vara en vinnare i hantering av data!

Intervju med Tina Karlberg från Siemens

Det är nog ingen som har missat att sakernas internet och digitalisering är på frammarsch och att det är ett oerhört viktigt ämne. Inom en snar framtid kommer det bara att kosta någon dollar att koppla upp saker mot internet. Allt från dina gympaskor, fläkten som svalkar en sommardag till fastigheten du bor i.

En betydelsefull del i Siemens arbete är att ta in data från olika typer av källor och analysera den. Det kan exempelvis vara data från maskiner, vindkraftverk, trafikljus eller fastigheter. Att vara uppkopplad, som företag eller privatperson, menar Siemens inte är någon svårighet, det är något som händer här och nu. Det svåra är att veta vad man ska göra med all data man får in.

Man måste skapa värde av data som kommer in, annars går resurserna förlorade men det är inte alltid så enkelt. Det kan vara svårt att veta hur man ska analysera data och här finns det både vinnare och förlorare. Vinnarna behandlar data på ett sätt som ger dem värdefulla insikter medan förlorarna analyserar data felaktigt eller missar viktig information bland all data som samlats in.

En annan viktig parameter att ta i beaktning är att man hela tiden måste öka säkerheten. Om någon hackar dina gympaskor kanske det inte gör så mycket men när hackare kommer in i exempelvis ett företags system, kan det bli problematiskt. Det är viktigt att The good guys hela tiden ligger steget före The bad guys.

Det finns mycket att lära vad det gäller hur man ska behandla data och säkerheten kring den. Men om man vet hur man ska göra det, finns det hur mycket som helst att vinna. Bara några exempel är att det ökar produktiviteten, effektiviteten och kvalitén i företaget. Du kan följa driften av din anläggning på ett nytt sätt, avhjälpa fel på distans och innan problem uppstår. Helt enkelt minska dina underhållskostnader och kostnader, minska problem som uppstår vid stilleståndstid och använda elenergi, värme, kyla och vatten på ett optimalt sätt.