Hur ska man förhålla sig till den digitala stressen?

En intervju med Joakim Berg

Digital stress handlar om oförmågan att stänga av sig från det digitala. Vi människor är vanedjur och gillar att få kickar och att vara uppkopplad ger en typ av kick. Detta kan man se på bland annat sociala medier. Vi är hela tiden uppkopplade och mycket av det vi gör där har inte ens något värde.

Men att vara uppkopplad har även sina fördelar. Det hjälper oss att hantera livspusslet i allt vad det innebär, såväl som på jobbet som hemma. Man kan effektivisera många delar, så som virtuella möten som är tidsbesparande. Tekniken gör att vi inte behöver vara på en fast arbetsplats för att genomföra sitt arbete utan man kan likväl göra det på ett aktivitetsbaserat kontor, från ett café eller hemifrån. Detta gör dock att man tappar lite av sin identitet, man känner att det inte är så noga med att man åker till kontoret och arbetar för det är ändå ingen som märker det. Det finns både positiva och negativa effekter med detta. Det positiva är att människor får större ansvar och känner sig då viktiga. Men hur ska vi då bete oss när vi ser att andra kollegor väljer att arbeta kvällar och helger, de svarar på mail en onsdag förmiddag likaväl som en söndag kväll. Detta skapar stress då vi känner att vi förväntas delta i detta.

Organisationen man arbetar för kanske även har samarbete med organisationer i andra länder. Om du får ett mail från exempelvis USA en lördag så förväntas du svara. De har en annan kultur där man belönar de som visar framfötterna och de andra glöms bort.

Även i Sverige finns det företag som har denna kultur. Man söker sig ofta till företag som man drömmer om att få arbete för. Det kan vara svårt att bli rekryterad och när man väl får jobbet arbetar man snarare 50-60 timmar i veckan än 40 timmar. Man är nämligen aldrig bättre än sin senaste idé. Vi måste hela tiden skapa nya idéer.