Ett kontor - i någon annans hem

En intervju med Joachim Wernersson
Text av: Lesly Valencia

Hyr någon annans lägenhet och använd det som ditt kontor. Det är idén bakom företaget HeyWork. Trenden med digitala nomader är tydlig och efterfrågan på flexibla arbetsplatser ökar med denna trend. Konceptet med HeyWork är enkelt. Människor som har ett hem som står tomt under dagarna kan registrera sin lägenhet eller sitt hus och erbjuda den ytan som kontor till olika företag.

Allt fler unga människor väljer att starta egna företag. Antalet frilansare och konsulter ökar och Joachim Wernersson som är grundade till HeyWork tror att det kommer att växa ännu mera ur nästa generation. Han säger att det är lättare nu att starta eget företag än vad det var för 30 år sedan, allt fler vågar att satsa. Många unga entreprenörer väljer att arbeta samtidigt som de reser och upplever världen. Det är trendigt med digitala nomader och bland annat därför ökar efterfrågan på flexibla arbetsplatser och mötesplatser. Därför tror de på denna idé. Ambitionen är att bli en global ledande aktör. Om vi lyckas skapa nya beteenden så kommer detta inom en snar framtid att bli ett naturligt sätt att arbeta på.
“Vi behöver skapa ett nytt beteende genom att övertala folk att våga prova.”

Vänja sig vid tanken
Trots att idé är simpel så kan konceptet fortfarande kännas främmande för visa. Joachim pratar om att många kan vara lite osäkra och nervösa över ett nytt koncept. Joachim upplever att många måste vänja sig lite vid tanken först innan man vågar testa. Idén är lite irrationell och beteendet är fortfarande väldigt nytt. Han har själv hämtat inspirationen utanför Sverige när han bodde i Kalifornien. Där fanns en större framåtanda och en öppnare mentalitet. Han läste på internet om olika typer av kollektiv som byggde på snarlika idéer. Så han lät sig inspireras men valde att göra om det till sin egen affärsidé; att förvandla vanliga människors hem till tillfälliga arbetskontor.
“Min idé är skapa en miljö där man kan möta andra som är egenföretagare. Dra nytta av varandra och få tips.”

Mötesplats 
En av de största anledningarna till att denna idé växte fram var att Joachim själv som ung entreprenör upplevde att saknades billiga platser att arbeta på som egenföretagare. Att vara egenföretagare och driva ett nystartat företag kräver att man prioriteringar rätt. Oftast är inte ett kontor det första ett nystartat företag nödvändigtvis borde lägga sina resurser på. Men med hjälp av HeyWork kan nya egenföretagare mötas och arbeta tillsammans på ett nytt sätt.